31 joulukuuta 2014

Raikas herukkakakku uuteenvuoteen

Tämän vuoden viimeisen päivityksen aika..Tämä kulunut vuosi on ollut uskomattoman upea ja siihen on mahtunut iloa, surua, ikimuistoisia kokemuksia ja hetkiä, uusia ystäviä, blogin pystytys jne jne..lista voisi jatkua loputtomiin!! Kiitän kaikkia elämääni kuuluvia, kuuluneita ja muistojeni arkkua täyttäneitä kuluneesta vuodesta <3 Nyt ei muuta kun uutta vuotta, uusia tuulia, kokemuksia ja elämyksiä kohti! Hiphei!!!

Tätä kakkua kun suunnittelin; lähdin miettimään mitä uudestavuodesta tulee mieleen.. Okei, perinteisesti varmaan tulee ajatelleeksi sanoja räiskyvä ja paukahteleva, sillä raketit on niin suuri uv:n tunnusmerkki. Mieleeni tuli kuitenkin myös avainsanat: kirpakka, raikas, yllätyksellinen, harmoninen, värikäs ja tyylikäs. Nämä sanat puin leivonnaiseksi: Kakku on siis raikas; ja yllättää syöjän kirkkaan värisellä täytteellä vaikka hillitty ja tyylikäs ulkokuori viestii muuta. Tuhti ja makea kuorrute luo ihanan makuharmonian kirpeän täytteen kanssa...
(Ja aina pitää vähän selitellä ; Kuvassa värien rajat näkyy selvemmin kuin livenä ja muutenkin kuvat voisi olla paremmat..yksi uudenvuodenlupaukseni onkin että opettelen käyttämään kunnolla kameraani ja hankin kuvauslampun!! ) No ja ehkä kakun olisi voinut kuoruttaa ilman aikataulua niin sekin olisi ollut täydellisen sileä :D No mutta huihai; itse olen tyytyväinen!


Pohja
100 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
5 keltuaista
2 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
4 rkl herukkatäysmehua

Täyte
300 g pakasteherukoita (musta ja puna suhteessa 60/40)
200 g sitruunarahkaa
3/4 dl tomusokeria (laita enemmän jos on makuusi niin kirpeää että menee posket lommoon)
1,5 rkl herukkamehua
2 liivatetta
3 dl vispikermaa

Kuorrute (marenkivoikreemi)
5 valkuaista
175 g sokeria
200 g voita
2 tl vaniljasokeria
violettia elintarvikeväriä

Lisäksi
Herukkamehua
Mustaherukkahilloa


Vaahdota voi ja tomusokeri. Sekoita kuivat aineet yhteen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja siirrä valkuaiset odottamaan kuorrutteen valmistusta. Lisää voi-sokerivaahtoon keltuaiset muutamassa erässä hyvin vatkaten. Kääntele lopuksi lastalla vuorotellen kuivia aineita ja mehua. Kaada pieneen kakkuvuokaan (halk.20 cm) ja paista 170 asteessa n.25 min. Tarkkaile että kakun pinta ei pääse tummumaan ja tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ja jaa kolmeen osaan.

Soseuta sulaneet herukat ja paseeraa huolella. (Herukkapyrettä pitäisi saada 1,5 dl) Makeuta pyre tomusokerilla ja sekoita rahkan joukkoon. Liota liivatteet ja liuota kuumaan mehuun. Vaahdota vispikerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele herukkarahkaseos varovasti joukkoon. Kokoa kakku paistossa käyttämäsi irtopohjavuuan renkaan sisään. Kostuta pohja mehulla, levitä herukkahilloa ja kaada puolet täytteestä. Nosta toinen kerros ja toista kuten edellä. Nosta päälimmäinen kerros ja laita kakku jääkaappiin vatäytymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kuutioi voi ja nosta huoneenlämpöön odottamaan. Aseta kuumuutta kestävä kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Laita valkuaiset ja sokeri kulhoon, ja kuumenna käsin kevyesti vispaten kunnes seos on n.65 asteista tai näppitestillä nipistää sormen päätä. Nosta kulho vesihauteesta ja vispaa (yleiskone/käsivatkain) kunnes seos on täysin jäähtynyt (n.10 min) Lisää marenkiin vaniljasokeri ja voi pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jos seos lähtee erottumaan,on voin ja marengin lämpötila ero liian suuri. MUTTA EI HÄTÄÄ :) Kokeile massaa; Jos liian kylmät raaka-aineet: Lämmitä kulhoa hetki vesihaudekattilan päälle ja sekoita tasaiseksi. Liian lämpimät keittiö olosuhteet; nosta hetkeksi kylmään ja sekoita sitten tasaiseksi. Jaa kuorrute kolmeen eri kulhoon. Yksi saa jäädä valkoiseksi, yksi tummahko lila ja kolmas hempeä lila. Peitä aluksi valkoisella kakun päälipinta ja tasoita. Pursota sitten kaksi kerrosta isolla pyöreäsuisella tyllalla ensin tumminta kakun alarunaan. Sitten vaaleanlilaa ja sitten loput valkoisesta kakun yläreunaan. Tasoita ja häivytä pinta alhaalta ylöspäin palettiveitsen avulla. (pyörivä alusta on ihan korvaamaton apuri tässä puuhassa :) ) Koristele hopeahelmillä ja mustilla kukilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti