29 marraskuuta 2014

Rukiiset juusto-viikunahyrrät

Jee, meillä on tänään koko suomi leipoo porukalla pikkujoulut Lorin luona!!!!! Ajatuksena oli että kaikki tuo jotain tullessaan ja päätin tehdä jotain pientä suolaista. Pakko oli taas koittaa keksiä jotain uutta ja niinpä se ajatus syntyi juustohyllyllä kun löysin yhtä lempparijuustoani, brändy-pähkinä juustoa.. Suurinta herkkuani on myös viikunat, ja minua kiehtoo suolaisen ja makean yhdistäminen. Viikunat ja juusto onkin jo aikamoinen klassikkopari ja nyt ne päätyivät rukiisen rahkavoitaikinan sisään. Tuota kyseistä juustoa en ole ennen leivonnassa tai ruuanlaitossa käyttänyt, vaan nauttinut aina sellaisenaan juustotarjottimella. Harmikseni huomasin että maku laimenee leivonnaisen sisässä joten juustoa olisi saanut olla vaikka tuplamäärä :) En tiedä sitten onko se tälläisen itsekriittisen ja "mitä enemmän juustoa sen parempi"-ajatusmaailman omaavan oma mielipide. Mutta jos teet näitä, voit huolella maustaa ja laittaa juustoa enemmän tai vaihtaa voimakkaamman juuston reseptiin..


Taikina
250 g rahkaa
250 g margariinia
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa

Täyte
1 prk creme fraiche paahdettu sipuli
130 g brändy-pähkinäjuustoa
115 g kuivattuja viikunoita
1 tl timjamia
suolaa
mustapippuria

Sekoita pehmeä margariini ja rahka keskenään. Lisää kuivat aineet ja muotoile taikinaksi. Siirrä jääkappiin odottamaan. Raasta juusto ja silppua viikunat. Lisää raaste fraichen joukkoon, mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kauli taikina levyksi, levitä täyte sille tasaisesti ja ripottele viikunasilppu päälle. Rullaa pötköksi ja leikkaa sormenpaksuisiksi viipaleiksi. Voitele kiekot munalla ja paista 200 asteessa n.25-30 min.

27 marraskuuta 2014

Marianne-suklaa muffinit

Tänään oli taas "kisakatsomo" :) Heittomerkeissä sen takia että kisahan on ohi mutta muutama jakso on vielä jäljellä.. Tänään vuorossa oli tuomarien master class ja muistelmapätkiä kisan varrelta! Tänään meillä kotona on herkuteltu kakulla, josta en vielä voi laittaa ohjetta tai kuvaa, sillä osallistun sillä yhteen kilpailuun. Sen sijaan jaan teille näiden ihanien mariannemuffinien ohjeen. Nam nam! Näiden punavalkoinen väriteema ja suklaisuus tekevät näistä myös joulunalusaikaan sopivia :)

Taikina
270 g jauhoja
80 g kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
2 munaa
200 g sokeria
100 g voisulaa
1 1/3 dl täysmaitoa
170g mariannesuklaata

Kuorrute
200 g tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
tomusokeria
vaniljaa
muutama tippa piparminttuaromia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja rouhi suklaa. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivia aineita, maitoa ja voisulaa vuorotellen nopeasti käännellen. Lisää suklaarouhe. (Huom! Taikinamassasta tulee on melko tuhtia. Saat helposti levitettyä taikinan vuokiin esim.kahden lusikan avulla) Jaa muffinivuokiin ja paista 175 asteessa n.25 minuuttia. Anna jäähtyä ja valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Vaahdota myös tuorejuusto, lisää joukkoon tomusokeria oman maun mukaan ja yhdistä vispikerman kanssa sekaisin . Mausta vaniljalla, piparmintulla ja pursota muffinien päälle.


26 marraskuuta 2014

Kaneli-fariinisokeri kierrepullat

Nämä pullat sopivat ihanasti joulunalusaikaan kahvin tai vaalean glögin kaveriksi. SUPER PEHMEÄ koostumus ja toffee vivahteinen täyte vie kielen mennessään.


Taikina
8-10 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
1/2 vaniljatangon siemenet
2 dl maitoa
1 dl vettä
115 g voita
1 dl sokeria
1/2 dl ruokokidesokeria
1 muna

Täyte
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1-2 rkl kanelia

Sekoita 3 dl jauhoja, kuivahiiva ja suola kulhossa. Kuumenna maito, vesi, voi, vanilja ja sokeri kattilassa n. 45 asteiseksi (kädenlämpöistä hieman kuumemmaksi) ja kaada jauhoseoksen päälle hyvin sekoittaen. Lisää muna ja 1 dl jauhoja. Vaivaa taikinaan lisää jauhoja erissä, kunnes taikina on pehmeää.  Anna kohota ainakin kaksinkertaiseksi hyvin peitettynä. Kauli taikina hyvin jauhoitetulla alustalla levyksi. Sekoita pehmeän voin joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Levitä levylle ja rullaa levy kuten kääretorttu. Jaa pötkö 12 osaan ja nota pellille kohoamaan. Voitele munalla ja paista 200 asteessa 15-20 min.


24 marraskuuta 2014

Gluteeniton italialainen tuulihattukakku

Koko suomi leipoo ohjelmassa tein tokassa jaksossa tuulihattukakun. Eilen oli kummipoikani syntymäpäiväjuhlat joihin paras ystäväni pyysi minua tekemään tämän italialaisen tuulihattukakun. Ystävälläni on keliakia joten pääsin ensimmäistä kertaa tekemään gluteenittomia tuulihattuja. Muokkasin mittasuhteita mutu-tuntumalla, ja tuulihatuista tuli todella hyviä, eikä eroa normaali jauhoista tehtyihin hattuihin huomannut yhtään!! :)

Muuten tein kakun kuten linkin ohjeessa mutta taikina ohje on seuraavanlainen:


100 g margariinia
3 dl vettä
2,5 dl gluteenitonta jauhoa
1/2 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
4 munaa

Laita vesi ja margariini kattilaan ja kiehauta. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kattilaan yhdellä kerralla. Sekoita puulastalla kunnes taikina irtoaa  kattilan reunoila. Nosta pois liedeltä ja vatkaa munat yksi kerrallaan joukkoon. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota nokareita leivinpaperille. Paista 150-175 asteessa n.30-35 min. (Pienempi lämpö ja pidempi aika varmistaa että hatut kohoaa, kypsyy sisältä eivätkä pala pinnalta) Älä avaa uuniluukkua paiston aikana!!! Anna jäähtyä ja täytä.

21 marraskuuta 2014

Raikas vadelma-suklaa kakku

Tein tämän kakun äidin työpaikalle. Hän halusi tarjota töissä kakkua kun koko suomi leipoo ohjelma päättyi. Hän on niin ylpeä ollut ja töissä kertonut kaikille että olen mukana! <3 Ja paljon tsemppejä ja kehuja olenkin saanut hänen työkavereiltaan. Olen äidin työpaikalle vienyt ennenkin herkkuja sillä joskus kun tekee mieli leipoa jotain kivaa eikä tiedä kuka sen kaiken söisi; olen sinne sitten kiikuttanut. Esimerkiksi SE OIKEA finaalikakku jonka sain tehdä Wsoyn koko suomi leipoo kirjaan uudestaan, päätyi kuvausten jälkeen äidin työkavereiden tuhottavaksi :)


Pohja
125 g voita
75 g Fazer vadelma-tummasuklaata
1,5 dl siro sokeria
2 munaa
2 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vadelma-aromia

Täyte
2 prk Valio kuningatar rahkaa
150 g turkkilaista jogurttia
200 g pakastevattuja
5 liivatetta
2 dl vispikermaa
vadelma-aromia
n.1/2 dl tomusokeria (oman maun mukaan)

Kuorrute
1 1/3 dl kuohukermaa
100 g tummaasuklaata
loraus glugoosisiirappia

Koristelu: macaronseja, hopeita helmiä, valko- ja tummasuklaa koristeita

Sulata voi kattilassa, nosta pois levyltä ja lisää suklaa joukkoon. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää sokeris, munat ja aromi. Lisää lopuksi yhteen sekoitetut kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada pyöreään irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa n. 20-25 min Irrota vuuasta, anna jäähtyä ja pese vuoka. Valmista täyte: Vaahdota vispikerma. Sulata pakastevadelmat, soseuta ja paseeraa siivilän läpi kattilaan. Laita liivatteet likoamaan. Sekoita rahka, jogurtti, aromi ja tomusokeri keskenään. Kuumenna vadelmasose, liuota siihen lionneet liivatteet. Kaada rahka jogurtiseoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Kääntele vispikerma joukkoon ja maista sokerin määrä. Vuoraa aiemmin käyttämäsi kakkuvuoka kelmulla  ja kaada täyte siihen. Paina pohja lopuksi päälle, peitä tiiviisti ja nosta hyytymään yöksi. Kumoa kakku ja siloita pinta kelmupainaumista. Kuumenna kerma ja lisää rouhittu suklaa. Lorauta tilkka glukoosia ja kaada kakun pinnalle. Levitä lastalla laitoja kohden kohden jotta kuorrute lähtee hieman valumaan reunoille. Koristele.




Tunnelmat koko suomi leipoo-finaalin esityksen jälkeen


 

 (kuva kilpailusta kotiuduttua)

Huhhei, nyt se on sitten ohi.. Vuorokausi esityksen jälkeen on hyvä vähän purkaa ajatuksia asiasta.. Koko syksyn olen nähnyt painajaisia finaalista; miettinyt mihin pakenisin kun ohjelma tulee ulos telkusta.. Niin kauhea "häpeä" finaalikakun epäonnistumiseni vuoksi, mutta heeeeeiiii...Eihän tämä nyt ole niin vakavaa!!!! Olenhan vain amatööri ja kotonakin tapahtuu joskus epäonnistumisia! Oikeastaan eilinen jakso oli oikein viihdyttävä ja nauroin itselleni maha kippurassa :D Kisapäivänä olin kipeä ja kaikkea sattui ja tapahtui, joten en edes muistanut enää tarkalleen kuinka käyttäydyin; mielessäni vain maalasin kuvia että telkussa panikoin ja kiukuttelen, kiroan ja itken...Huihai; turhaan olen tuollaisia asioita murehtinut! Ja se että pääsin mukaan koko kisaan on jo voitto itsessään ja olen itsestäni todella ylpeä. Olen tämän upean kokemuksen kautta saanut ihania, taitavia, inspiroivia ystäviä, rutkasti itseluottamusta omaan tekemiseeni ja vieläkin enemmän intoa leipomiseen. Haluan kehittyä jatkuvasti, oppia uutta ja haastaa itseäni. Olen erittäin tyytyväinen kisan lopputulokseen; Liisa on todella taitava, ja sen lisäksi hyväsydäminen, vilpitön, iloinen ja avulias <3 Olen oman keittiöni tähtileipuri ja itseni voittanut; se riittää minulle!! :) Iso kiitos ihan kaikille kanssakilpailijoille, kaikille mukana olleille, tukijoille,"managerilleni" Piialle :D , kannustajille, koemaistajille, tuomareille jne jne!!!!!! Oli ihan huippua <3

20 marraskuuta 2014

Asiakasilta töissä, kakkua ja kimallusta




 Olen töissä super ihanassa juhlapukuliikkeessä http://www.theclothhouse.fi/ ja meillä oli eilen töissä kanta-asiakasilta. Nämä olivat jo kolmannet joihin teen tarjoilut. Iso oli urakka mutta mielelläni aina teen! :) Tapahtumassa on aina kuohuvan ja herkkujen lisäksi hyviä alennuksia ja uutuusmallien esittelyjä. Iltamassa oli noin 25 vierasta ja parituntinen vierähti todella mukavasti. Tarjolle olin tehnyt koko suomi leipoo ohjelmassakin tekemiäni Bataatti-chorizopiiraita; tosin pohjana toimi nyt voi-rahkataikina. Toisena suolaisena oli laktoositonta saaristolaisleipää. Makeina herkkuina oli puolukka-caramel cupcakeja ja joulunmakuisia juustokakkushotteja.







Alla seuraavissa päivityksissä reseptejä ihaniin herkkuihin :)

Puolukka-kinuski cupcaket

Nämä söpöt cupcaket tein pieniin vuokiin ja taikinasta tuli todella monta kupparia. Ihana makean kirpeä suupala on nopea ja helppo valmistaa. Jokin ihme siinä on aina kun jokin leivonnainen on pienikokoinen, niitä tulee nimittäin syötyä ihan valtavasti :D


Taikina
100 g voita
2 munaa
100 g siro sokeria
3 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl puolukka-vanilja jogurttia
100 g pakastepuolukoita
60 g Dr.Oetker caramel hippuja

Kuorrute
1 prk vispikermaa
100 g rahkaa
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta
vaniljaa
(tomusokeria)
(punaista elintarvikeväriä)

Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää niitä jogurtin ja voisulan kanssa vuorotellen taikinaan varovasti käännellen. Lisää lopuksi jäiset puolukat ja kinuskihippuset. Jaa taikina pieniin tai isoihin muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 min. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista. Sekoita vaniljakreemijauhe vispikerman joukkoon ja vaahdota. Lisää rahka ja mausta aidolla vaniljalla. (Itse tykkään aina tehdä kaikesta "ei niin makeeta") Joten jos kaipaat lisämakeutta niin lisää tomusokeria oman maun mukaan. Pursota ruusukkeiksi kuppikakun pintaan ja koristele.

Jouluinen appelsiini-luumu juustokakku (laktoositon)

Tällä kertaa juustokakku pääsi uuteen muotoon, sillä toisena makeana tarjottavana
tein juustokakkushotteja. Ajatuksena oli että tarjoilut olisivat ns. cocktail koossa, joten snapsilaseja hyödyntämällä oli helppo tehdä iso määrä kerrallaan. Muutaman lusikallisen kestävä herkku sisälsi jouluisia makuja....

 
Pohja
150 g appelsiinipipareita (Annans)
50 g laktoositon margariini

Täyte
200 g Valio Appelsiinituorejuusto
2 prk Valio luumu-kaneli rahkaa
1 prk vispikermaa
1 tl vanilja-aromia
1/2 tl Dr. Oetkerin appelsiiniaromia
1/2 tl piparkakkumaustetta

3 liivatetta
2-3 rkl glögiä

Kiille
3 liivatetta
3 dl glögiä

Hienonna piparit ja sekoita voisula joukkoon. Lusikoi lasien pohjalle tai painele vuuan pohjalle jos teet kakun. Vaahdota vispikerma ja laita liivatteet kylmään veteen likoomaan. Sekoita tuorejuusto, rahkat ja aromit/mausteet. Kuumenna tilkka glögiä ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada ohuena nauhana rahkaseokseen ja kääntele vispikerma lopuksi joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa. Kiillettä varten liota liivatteet kylmässä vedessä ja liuota kuumaan glögiin. Kaada hyytyneen täytteen päälle ja nosta takaisin jääkaappiin.

Saaristolaisleipä

Tein ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää ja ihan oikeasti järkytyin kuinka hyvää se oli!!  Aion kyllä ehdottomasti tehtailla tätä joululahjaksi läheisille :)
 
Leikkasin leivästä ohuita viipaleita ja päälle laitoin pehmeitä kuivattuja viikunoita, rucolaa ja aurajuustoa. Mielettömän hyvä kokonaisuus ja näitä kyllä tuli napsittua vaikka ja kuinka monta palaa illan aikana :)

2-4 leipää (riippuu vuokien koosta)

Taikina
1 litra appelsiinimehu
75 g hiivaa
3 dl leipäsiirappia
1 rkl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja

1 dl vettä
1/2 dl siirappia




Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää aineksia samassa järjestyksessä kuin ne ovat reseptissäkin. Sekoita ainekset suht nopeasti äläkä vaivaa liikaa. Kaada leipävuokiin ja anna kohota 1 1/2 tuntia. Paista 175 asteessa n. 2 tuntia. Viimeisen puolen tunnin kohdalla, valele leivät siirappivedellä ja jatka sitten paistamista. Jäähdyttyään säilytä jääkaapissa. Maku paranee päivä päivältä!!

17 marraskuuta 2014

Helpot ja nopeat mandariinileivokset

Olin eilen elämäni ensimmäisillä tupperware kutsuilla ja ilokseni löysin muutaman leivontaan sopivan välineen. Tein kutsuille välimeren piirakkaa ja vadelmajuustokakkua mutta harmittaa kun ei tullut niistä kuvia otettua, niin en viitsi reseptiä niistä laittaa. Piirakka kuuluu lemppareihini niin tulen sen varmasti kuvineen tässä lähiviikkoina julkaisemaan :)

Tällä viikolla onkin paljon leipomista edessä joten päivityksiä on tulossa viikon loppupuolella runsaasti. Tänään jaan tämän mandariinileivosten ohjeen joita tein tossa kesän loppupuolella. Idea näihin syntyi siitä kun piti lakkahillon loppu käyttää johonkin. Helppoja, nopeita ja erittäin herkullisia!!


Pohja (12 kpl)
120 g voita
80 g tomusokeria
145 g jauhoja
40 g kaurahiutaleita
1 muna
1 tl leivinjauhetta
 vaniljaa

Täyte
50 g tummaa suklaata
lakkahilloa

1 prk vispikermaa
1 dl kylmää vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta

mandariinilohkoja
hyytelösokeria

 Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet ja muna. Muotoile tasaiseksi taikinaksi ja nosta jääkaappiin hetkeksi. Kauli taikina levyksi ja ota pyöreitä kiekkoja. Painele taikinakiekot muffinivuoan koloihin ja paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota pohjat vuuasta. Sulata suklaa, sivele sillä pohjien sisäpinnat ja anna jähmettyä jääkaapissa. Vaahdota kerma ja sekoita vesi ja kreemijauhe yhteen. Kääntele vaniljakreemi kerman joukkoon. Lusikoi pohjille lakkahilloa, pursota kreemiä ja asettele mandariinilohkoja päälle. Valmista kiille hyytelösokeripaketin kyljessä olevien ohjeiden mukaisesti ja viimeistele leivokset sivelemällä kiillettä pintaan. 




13 marraskuuta 2014

Koko suomi leipoo kirjassa ja telkussa

Hei kuinka mahtavaa!!!!! Se on hassu tunne kun kulkee kaupassa hyllyn ohi ja silmäkulmaan osuu mun tekemä mustikkapiirakka..Nimittäin tänään julkaistiin koko suomi leipoo kirja ja olen niin ylpeä että olen moiseen päässyt mukaan!!! Ja onnellinen myös siitä että henkilökohtainen suosikkini omista tekeleistäni kisassa on vielä päässyt kanteen. Kävin tänään kirjakaupassa kurkistamassa kirjan sisälle ja olisi tehnyt mieli lähteä kaupasta kirja kainalossa..Odotan kuitenkin innolla ja maltilla ensi viikkoa jolloin tekijänkappaleeni saapuu ja pääsen todenteolla syventyyn tähän kirjaseen. Kauniita kuvia ja herkullisia reseptejä, ystävien kuvia ja tunnelmaa..Sen verran jäi kuitenkin käteen kaupasta poistuttua :)

http://www.mtv.fi/lifestyle/ohjelmat/koko-suomi-leipoo/uutiset/artikkeli/koko-suomi-leipoo-kirja-kokoaa-yhteen-suosikkiohjelman-reseptit/4523826

Kirjan julkistamisen kunniaksi ja illan kisastudioo varten leivoin tänään sekä suolaista että makeaa. Tällä kertaa herkutellaan kebab piirakalla ja dumle cookies cupcakeilla.

Kebab piirakka



Olen tehnyt kebab piirakkaa usein ja aina hieman erilaisella ohjeella. Ihan alunalkaen sain idean kebabpiirakkaan siskoltani, ja lukuisten maisteluiden jälkeen olen vihdoin löytänyt kaupasta kebab lihaa joka on tälläisen lihanirson ihmisen mieleen :D Halusin kokeilla Valion uutta tex mex juustoraastetta ja päätin tehdä tälläisen version kebab-piirakasta tänään

Pohja
100 voita
100 g bulgarian jogurttia
2,5 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 v.sip.kynsi

Täyte
150 g Korv Görans kebablihaa
1 pieni punasipuli
n.10 pisaratomaattia
1 rasia taco-tuorejuustoa
1 prk ruokakermaa
2 munaa
1/2 pss Tex mex juustoraastetta
1/2 tl mustapippuria
1 rkl tacomaustetta
1/2 tl chilijauhetta
1 valk.ip.kynsi
ripaus suolaa


Sekoita pehmeä voi, jogurtti ja murskattu valkosipuli sekaisin. Nypi kuivat aineet joukkoon ja muotoile tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Paista kebab suikaleita hetki. Puolita tomaatit, suikaloi sipuli ja hienonna valk.sip.kynsi. Notkista tuorejuusto ja sekoita kerman kanssa yhteen. Lisää mausteet ja munat hyvin sekoittaen. Kauli taikina alustalla ja nosta piirakka vuokaan. Lado alimmaiseksi liha ja sipuli. Kaada liemi päälle, ripottele juustoraaste pinnalle ja hytkäytä vuokaa pari kertaa jotta täytteet tasoittuvat. Paina tomaatin puolikkaat pintaan ja paista 200 asteessa n. 30 min.

Dumle-keksi cupcakes



 Idea näihin tuli oikeesti ihan lennossa. Mulla oli siskonpoika eilen kylässä ja ostin meille pussillisen mini dumle keksejä. Ne jäi kuitenkin syömättä joten siitä se ajatus sitten lähti, vieläpä kun postissa tuli eilen Dr. Oetkeriltä maitosuklaa ja caramel hippuja. Keksirouheella ja hippusilla höystetyt cupcaket nousi aika korkealle sijalle mun henk.koht tykkäys listalla :)



Taikina
2 1/2 dl jauhoja
1 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
35 g maitosuklaahippuja
ripaus suolaa
1 dl ruokokidesokeria
1 dl vahvaa kahvia
1/2 dl öljyä
1 muna
1 dl bulgarian jogurttia
50 g dumle keksejä

Kuorrutus
2,5 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl Oetkerin appelsiiniaromia
5 kpl dumle keksejä
Oetkerin caramel chunkseja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada hiukan lämmin kahvi sokerin päälle ja anna liutea hetki. Rouhi keksit isohkoiksi paloiksi. Lisää kahvin joukkoon öljy ja muna ja vispauta aineet kevyesti sekaisin niin että munan rakenne rikkoutuu. Lisää kuivia aineita ja jogurttia vuorotellen kevyesti sekoittaen. Laita 12 muffinivuokaan n. 1-2 rkl taikinaa ja ripottele jokaiseen keksirouhetta. Lisää lopputaikina vuokiin ja paista 175 asteessa n. 25 min. Kokeile kypsyys tikulla.


Anna jäähtyä ja vatkaa sillä välin vispikerma. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita kerman joukkoon. Pursota cuppareitten päälle ja koristele.




11 marraskuuta 2014

Tuttifruttikakku Petshop teemalla

Tein muutama viikko sitten pomon tyttöjen synttäreille tämän moussekakun: http://leivontagiaa.blogspot.fi/2014/10/mango-mandariini-moussekakku.html. Eilen tytöillä oli kaverisynttärit joihin myös tein kakun. Tytöt ovat paljon leikkineet Petshop hahmoilla, joten siitä tuli teema tähän kakkuun. Halusin kehitellä kakkuun hedelmäisen ja lapsille maistuvan täytteen ja niinpä reseptistä tuli seuraavanlainen:


Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl jauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte
1 prk (200 g) Muksu hedelmäpalaherkku pilttiä (app.-ban-omena)
3 säilykepersikan puolikasta

1 prk Valio sitruunarahkaa
1 prk Mövenpick jogurttia, persikka-passion http://www.filos.fi/fi/tuotteet/tuotemerkit/movenpick/
3 dl vispikermaa
(1/2 dl tomusokeria)
1 dl Fazer tuttifrutti crushia

Kuorrutus
3 dl vispikermaa
1/2 dl vaniljakreemijauhetta

(Petshop kuva on tehty Dr. oetkerin tuotteilla: Kuva sokerimassasta, värjäyksissä käytössä nestemäinen musta ja punainen väri, ja kakun viimeistelyssä olen käyttänyt vaaleanpunaisia ja valkoisia koristehelmiä )

Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi joukkoon yhteen sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti käännellen. Paista 175 asteessa .n 30 min

Jaa jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Viipaloi persikanpuolikkaat ja säästä säilykkeen lientä kostuttamista varten.

Vaahdota vispikerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita jogurtti ja rahka yhteen ja sitten kerman kanssa sekaisin. Lisää tuttifrutti crush ja halutessasi tomusokeria. (Itse laitoin ihan ripauksen sillä halusin että täyte ei ole kovin makea.) Kokoa kakku vuokaan jossa sen paistoit. Kostuta ensimmäinen kerros kevyesti persikoiden liemellä, levitä pilttiä ja asettele persikkaviipaleet. Sitten kerros rahkakermaa, toinen kakkukerros päälle ja toista kuten edellä. Nosta jääkaappin vetäytymään. Sekoita kreemijauhe kerman joukkoon ja vispaa kuohkeaksi.

Kumoa kakku alustalle ja levitä pintaan tasainen kerros kermaa ja pursota loppu reunoille.

(Kuva on piirretty ensin leivinpaperille, sitten jäljensin sen sokerimassasta ja tein yksityiskohdat. Alusta ja kuva on tehty hyvissä ajoin jotta ne ehtivät kunnolla kovettua.)



09 marraskuuta 2014

Minttusuklaa moussekakku

Meillä on aina tapana pitää family-meetingejä äidin luona. Meitä on kolme sisarusta, ja kun kaikilla on omat arkiset kiireet ja eriävät työajat jne. on helppo aina sopia päivä että kaikki kokoonnutaan, ja yleensä aina leivon jotain. Tänään herkuteltiin äidin tekemillä suolaisilla täytetyillä letuilla :) Minulla oli kulunella viikolla syntymäpäivät joten tein meille kahvin kaveriksi myös uudistettuja pasteijoita ja pöllökakun. Joskus inspiraatio tulee ihan pienistä asioista, tänää sen lähteinä oli Pöllökakkuvuoka ja  mintunmakuinen Lattejuoma. Olen aina ollut aivan hulluna kaikkeen minttuiseen ja niinpä päädyin tekemään minttusuklaa moussekakun :)

Pöllövuoka on lahja ystävältä ja pakkohan se oli ottaa koekäyttöön. Noh, jos ensin kertoisin pienen tarinan miksi kakkuni on hieman epäsiistin näköinen... Tein ensin vain puolikkaan taikinan ja kaadoin vuokaan. No enhän mitenkään ottanut huomioon että vuoka sisältää syvennyksiä, ja vaikka se pieneltä näyttikin, oli taikinamäärä aivan liian vähän ja hyvä kun puolilleen täyttyi.. ei paniikkia, uuniin vaan! :) Juu ei kohonnut pintaan asti ei.... Varasuunnitelma käyttöön: tein uuden puolikkaan taikinan,paistoin levypohjaksi ja muotoilin vuoan ääriviivojen mukaiseksi.. Valitettavasti ehkä huipuin idea tässä oli kuitenkin se että päätin kaataa moussen vuokaan ja sitten asetin tämän muotoillun pohjan pintaan :D Ei muuta kuin jääkaappiin odottamaan hytkähtämistä. Ja kun oli aika kumota kakku, muistui kakkuvuuan kolojen huomioimisen tärkeys mieleen!!! Höyryllä ja suurellä kärsivällisyydellä säästyi pöllö raukan ulokkeet edes osittain. Myöskään normaalisti kauniisti valuva ganache ei tykännyt kakun muodosta joten loppuviimein päädyin levittämään sen  veitsellä kun se oli hieman jähmeämpää. HUH! Ja tarinan opetus?? Erikoisvuoissa tulen vastaedes aina mittaamaan vetoisuuden. Myöskään en kuohkeaa moussea tule enää koskaan laittamaan pieniä koloja sisältävää vuokaan ja varsinkaan ilman kelmutusta!!!! Ei silti; vuoka on ihana mutta seuraavaksi teen siihen kahvikakun tai sitten vain tarpeeksi paljon kakkutaikinaa :D


Ps. Ja mitä tapahtui ensimmäiselle paistetulle pohjalle? Ystäväni Ulla; kärleks mums blogissaan muistutti hiilijalanjälkien tärkeydestä ja siitä että ruokaa ei saa heittää pois.. Niinpä kakkupohjasta muotoutui pyöreän muotin avulla pieniä leivospohjia pakastettavaksi. Niistä aion tehdä tässä joku päivä pieniä mousseleivoksia :)

Makuna kakku on kokeilemisen arvoinen ja tässä onkin resepti siihen:

Kakku on herkullinen myös ilman moussea,varsinkin kermavaahdon tai jäätelön kanssa tarjottuna. (Tässä tapauksessa kakku saa jäädä hieman tahmeaksi keskeltä joten älä paista liikaa)

Pohja
4 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl jauhoja
3/4 dl kaakaojauhoa
2 tl leivijauhetta
vaniljasokeria
120 g voisulaa
2 dl Valio minttulattea
160 g pätkis-suklaata

Sekoita kuivat aineet keskenään.Kuumenna minttulatte kattilassa, nosta pois levyltä ja kaada sekaan rouhitut pätkis-suklaat. Sekoita tasaiseksi ja lisää voisula joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele jauho- ja suklaavoi seoksia vuorotellen joukkoon. Kaada vuokaan (n.22 cm) ja paista 175 asteessa n. puoli tuntia. Paistoaika riippuu vuoasta jota käytät, kokeile kakun kypsyys siis tikulla ja peitä pinta paiston aikana.

Minttusuklaamousse
200 g tuorejuustoa
1 prk Jacky-minttusuklaavanukasta
2 dl vispikermaa
100 g minttusuklaata
piparminttuaromia
4 liivatetta
0,5 dl Valio minttulattea

Laita liivatteet likoomaan. Vaahdota tuorejuustoa hetki, lisää joukkoon vanukas ja vispaa kerma vaahdoksi. Rouhi suklaa. Kuumenna minttulatte ja liuota liivatteet siihen. Kaada tuorejuusto-vanukas seokseen hyvin sekoittaen. Kääntele vismikerma joukkoon ja suklaarouhe. Mausta piparminttu aromilla. ( Määrä oman maun mukaan.)

Vinkki!!!Jos teet kakkupohjan perus kakkuvuokaan, jaa se 2-3 osaan ja levitä moussea väleihin. Voit myös tehdä pohjasta matalan (lasangevuoan tyylisessä) ja levittää täytteen kokonaan pohjan päälle juustokakkujen tyyliin.

Suklaaganache
1 1/3 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
1 tl glugoosisiirappia

Kuumenna kerma kattilassa. Ota pois levyltä, lisää rouhittu suklaa ja glugoosi. Sekoita tasaiseksi ja kaada kakun päälle tasaisesti
hieman jäähtyneenä.











Uudistuneet pasteijat

Tässä ohje superherkullisiin tulistuneisiin pasteijoihin, joissa on tuorejuusto-voitaikina ja uudistunut jauhelihatäyte.

Taikina
200 g Valio paprika-chili tuorejuustoa
200 g voita
4 dl jauhoja
1 tl leivijauhetta
ripaus suolaa

Täyte
300 g jauhelihaa
1 dl keitettyä riisiä
1/2 paprika
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2-3 rkl tulista salsakastiketta
50 g creme fraichea
mustapippuria
chilimausteseosta
savupaprikaa
juustokuminaa

Vatkaa tai nypi voi ja tuorejuusto sekaisin. Lisää sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä joukkoon ja muotoile tasaiseksi taikinaksi. Nosta kylmää. Paista jauheliha, sipuli ja paprika pannulla. Lisää mausteet sekä salsa ja fraiche. Anna hautua hetki. Sekoita seos riisin joukkoon ja maista koko seosta vielä ja lisää mausteita tarvittaessa. (Täyte saa olla reilusti tulista jos tykkää kunnon potkusta, sillä maku "laimentuu" kun se leivotaan taikinan sisään) Kauli taikinä levyksi ja ota siitä pyöreitä kiekkoja. Levitä täytettä ja leivo pasteijaksi. Voitele munalla ja ripota pintaan unikonsiemeniä. Paista 200-225 n.15 min

07 marraskuuta 2014

Porkkana-pellavarouhe sämpylät

Yritän tosi kovasti opetella syömään erilaisia leseitä ja siemeniä (lue: muutenkin hieman terveellisemmin) ja niinpä käydessäni  Punnitse ja Säästä:ssä, tarttui mukaan pellavarouhetta ja seesaminsiemeniä. Kun kaapista löytyi muutama porkkana ja laatikon pohjalle unohtunut donitsivuoka osuin näkyville; syntyi ajatus seuraaviin sämpylöihin...


  Taikina
2 1/2 dl maitoa
5 g kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
4,5 dl jauhoja
1 dl pellavasiemenrouhetta
1/2 dl vehnäleseitä
suolaa
1 dl porkkanaraastetta
1/2 dl auringonkukkaöljyä

maitoa
seesaminsiemeniä


Sekoita jauhot, pellavarouhe ja vehnäleseet keskenään. Ota seoksesta n. desi ja sekoita kuivahiiva joukkoon ja liota hieman kädenlämpöistä kuumempaan maitoon. Lisää hunaja. Alusta loput jauhot muutamassa erässä, mausta suolalla ja lisää porkkanaraaste ja öljy vaivaten. Kohota liinan alla n. 30 min. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa 12 osaan. Leivo palat tangoiksi, pyöräytä rinkuloiksi ja aseta donitsipeltien koloihin. Anna kohota jälleen 30 min. Voitele sämpylät kevyesti maidolla, ripota seesaminsiemeniä pinnalla ja paista 200-225 n. 10-15 min.




06 marraskuuta 2014

Suolaiset popsit

Tänään koko suomi leipoo ohjelmassa me tehdään kakkutikkareita eli cakepopseja. Näistä herkuista on lukuisia erilaisia variaatioita mutta itse pidän kaikkein eniten cookiepopseista. Tänään halusin tehdä kisakatsomoa varten suolaisen version kakkutikkareista, ja samalla pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan iloleipurin cakepop vuokaa. Nämä kyllä päihittää "my favourites"-listalla cookiepopsit, sillä olen niin suolaisten herkkujen fani :) Voit muokata ohjetta ja vaihtaa makuaineita omien mieltymysten mukaisesti, mutta lisään myös muutaman oman ehdotukseni eli "makuparit"-listan reseptin loppuun!
 
Taikina (40 kpl)
1 prk Valio fraiche-paahdettu sipuli
2 munaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria

100 g savukinkkurouhetta
1/2 pieni paprika
100 g pieniä mozzarella helmiä
2 rkl tuoretta ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi

 Kuorrutus 
200 g tuorejuustoa
2 rkl ruokakermaa
(ripaus suolaa)
ruohosipulia
unikonsiemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vispaa kevyesti munat ja öljy fraichen joukkoon. Silppua paprika pieneksi ja hienonna ruohosipuli. Lisää kinkkirouhe, paprika, mozzarella ja ruohosipuli fraiche-seokseen. Kääntele kuivat aineet sekaan muutamassa erässä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita n. ruokalusikallinen cakepop vuokaan toiselle puoliskolle ja nosta kansi päälle. Paista 175 asteessa n. 20 min.


Notkista tuorejuusto ruokakermalla ja dippaa pallot osittain tai kokonaan seokseen. Aseta halutessasi kakkutikkaritikku.(Valitse tukeva tikku, sillä kuorrutettu pallo on painava) Koristele ruohosipulisilpulla tai unikonsiemenillä.

Makuparit:

-murennettua vuohenjuustoa (tai feta/tai aura) , kuivattua viikunaa silputtuna, hienonnettu rucolaa

-salamirouhe, paprikasilppu, hienonnettua pepperonia (määrä halutun tulisuuden mukaan) raastettua cheddaria, taikinaan maustamaton fraiche

-auramuru, maissia, savukalkkunaa pienenä kuutiona , maustamaton fraiche, curry



-



05 marraskuuta 2014

Mittamuunnokset



Tiedättehän iki-ihanat ulkomaiset blogit joissa on aivan ihania reseptejä, mutta määrät on ilmoitettu cupseina.. Tai se tunne kun et omista keittiövaakaa, reseptin määrät on vain grammoina ja äkkiä pitäisi jotain leipoa.. Yhdessä vaiheessa kun cupseja kääntelin grammoiksi tai deseiksi, löysin tosi paljon pieniä heittoja muunnoksissa, tai saatoin hukata muunnos muistiinpanoni ja aina oli sama etsiminen edessä kun löytyi joku kiva ohje. Niinpä olen tehnyt oman koosteen cups-muunnoksista yleisimpiin raaka-aineisiin, joka perustuu lukuisiin googletuksiin. Olen saattanut joidenkin kohdalla tehdä minimaalisen pyöristyksen mutta näillä olen hyvin pärjännyt ja aina onnistunut. Lisäksi laitan grammojen muuntotaulukko, sillä muunnokset ovat grammoiksi joten jos kaapista ei vaakaa löydy, on helppo muutamalla laskutoimituksella määrät muuttaa perinteisiin desimittoihin :)


1 cup voita = 225 g
1 stick voita = 113 g
1 cup öljyä = 219 g
1 cup sokeria = 200 g
1 cup fariinisokeria (brown sugar) = 200 g
1 cup jauhoja = 125 g
1 cup perunajauhoja = 160 g
1 cup kaurahiutaleita = 85 g
1 cup tomusokeria = 125 g
1 cup kaakaojauhoa = 118 g
1 cup maitoa = 240 g
1 cup jogurttia/ piimää = 245 g

1 dl seuraavaa ainetta painaa:
Öljy = 90 g
Sokeri = 85 g
Fariinisokeri = 70 g
Jauhoja = 65 g
Perunajauhoja = 70 g
Kaurahiutaleita = 35 g
Tomusokeria = 60 g
Kaakaojauhoja = 45 g
Maitoa = n. 100 g
Jogurttia =n . 100 g

04 marraskuuta 2014

Porkkanakakku

 Uusi viikko ja uudet kujeet! Superkiva viikonloppu takana, sillä olin lauantaina K-team messuilla koristelemassa cupcakeja Dr. Oetkerin esittelypisteellä. Oli tosi hauska päivä ja ihana oli nähdä leipuriystäviä pitkästä aikaa! :) Nyt kaapissani polttelee muutama ihan uusi tuote Oetkeriltä, jotka on pakko päästä testaamaan ihan lähipäivinä.. Mutta tänään palataan viime perjantain leipomuksiin ja jaan yhden lempiresepteistäni, jonka olen joskus lähemmäs 15 vuotta sitten jostain kirjoittanut ylös. Muutaman muokkauksen olen tässä vuosien saatossa siihen tehnyt ja melkein uskallan väittää että tällä ohjeella tulee oikeesti maailman paras porkkanakakku!!! Tykkään tehdä tällä ohjeella leivoksia mutta yhtä hyvin tästä voi tehdä kakun tai cupcakeja.


(Pellillinen)

Taikina
2,5 dl auringonkukkaöljyä
2 dl sokeria
0,5 dl tummaa sokeria
3 munaa
4,5-5 dl jauhoja
2,5 tl soodaa
1 tl suolaa
3 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl kookoshiutaleita
5 dl porkkanaraastetta
2 dl saksanpähkinöitä rouhittuina
1 prk ananasmurskaa

Kuorrutus
200 g appelsiinituorejuustoa (maustamaton tai sitruuna sopii myös hyvin)
1 dl vispikermaa
1 rkl sitruunanmehua
0,5-1 dl tomusokeria

Raasta porkkanat ja valuta ananasmurska. Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kulhoon öljy, sokerit sekä munat ja sekoita keskenään. Lisää kuivia aineita, porkkanaraastetta ja ananasmurskaa vuorotellen nopeasti sekoittaen. Kaada korkealaitaiselle leivinpaperoidulle pellille ja paista 175 asteessa 35-40 min.  Vaihtoehtoisesti kakkuvuoassa n.1 tunti( peitä pinta tarvittaessa paiston aikana) tai cupcaket n.20 min.

Vaahdota vispikerma. Vatkaa myös tuorejuustoa kuohkeaksi, lisää tomusokeri ja kääntele seos kerma joukkoon. Mausta sitruunamehulla. Levitä jäähtyneelle pohjalle ja leikkaa paloiksi. Koristele haluamallasi tavalla (esim, kookoslastut, valkosuklaanappi ja kultanompparelli)