05 tammikuuta 2015

Briossi sarvet


Briossit ovat monien herkkujen maasta; Ranskasta. Tämä kuohkea ja rasvainen brunssipöytien hitti sopii joko sellaisenaan kahvin kaveriksi, makean hillon/muun levitteen kanssa tarjottavaksi, sen voi täyttää kuten leivän, käyttää hampurilaisissa jne..mahdollisuuksia on monia. Itse briossitaikinasta voi tehdä niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia; vain mielikuvitus on rajana. Briossin ilmavuus syntyy huolellisesta vaivaamisesta ja pitkistä kohotusajoista. Tällä kertaa tein taikinasta punaisella pestolla täytettyjä sarvia, jotka ovat hieman "kevyempi" versio croisanttien rinnalle. Täytteeksi sopisi myös tuoreet yrtit, juustot, ilmakuivattu kinkku, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit yms yms.


Briosseihin löytyy monenlaisia eri reseptejä, joissa raaka-aineiden suhteet vaihtelevat joskus aika paljonkin.. Olen nähnyt ohjeita joissa mm.voi määrä on melkein tuplat tähän reseptiin verrattuna..Tämä alla oleva resepti on mielestäni kuitenkin todella hyvä; varsinkin suolaisiin täytettäviin briosseihin tai jos haluaa tehdä briosseja hampurilaissämpylöiksi. Ohje menee näin:

Taikina
1 dl vettä
15 g hiivaa
2 munaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 dl jauhoja
120 g voita

Väliin
1/2 prk punaista pestoa

Voiteluun ja pinnalle
kananmuna
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Laita yleiskoneen kulhoon  neste, munat,sokeri ja käynnistä kone. Lisää jauhot muutamassa erässä, sitten suola ja voinokareita hiljalleen. Kun kaikki voi on sekoittunut, saa taikina vaivaantua vielä n.10 min. Peitä kulho liinalla ja kohota 1 1/2 tuntia. Ota ensin puolet taikinasta työn alle. Kauli hyvin jauhoitetulla alustalla suorakulmaiseksi levyksi (n. 10x30) Leikaa kaitale kolmiohin limittäin. (8 kpl) Levitä jokaiselle kolmiolle pestoa. Leikkaa kolmioiden leveän pään keskelle pieni lovi ja rullaa sarviksi, aloittaen leveästä päästä edeten kohti kärkeä. Ota taikinan toinen puolisko käsittelyyn ja toista kuten edellä. Nosta briossi sarvet leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota vielä 40 min. Voitele kohonneet sarvet munalla ja ripottele seesaminsiemeniä pintaan. Paista 200 asteessa 15-20 min.

2 kommenttia:

  1. Erinomaisen hyvännäköisiä leivonnaisia! Iski nälkä, kun katselin noita täytettyjä versioita. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein onnistuneita! :) Suosittelen testaamaan joskus..

      Poista