03 helmikuuta 2015

Runebergit

Runebergin päivää vietään ylihuomena ja on aika herkutella klassikoilla; nimittäin runebergin tortuilla. Näihin kerran vuodessa nautittaviin torttuihin on monia erilaisia versioita niin taikinan kuin kostutuksenkin suhteen. En ole koskaan ennen näitä leiponut, joten nyt olikin jo korkea aika! :) Kostutusliemi on aromilla maustettu alkoholin sijaan; sillä kaikki reseptin ainekset ovat periaatteella: "nämä löytyivät kaapista". Torttuvuokaa en omista, joten tein tortut kapeisiin, korkeisiin muffinivuokiin. Muoto ei ehkä ole oikea, mutta tortuista tuli suussasulavia ja sehän se tärkeintä on! Tein omenaporalla pienet kolot torttujen pintaan joten hilloa sai laitettua hieman enemmän. Tässä resepti:



Taikina (n.10 kpl pieniä torttuja)
100 g voita
1/2 dl ruokokidesokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 muna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 dl korppujauhoja
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl kaurakeksijahetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa
3 tippaa Dr. Oetker karvasmanteliaromia

Kostutusliemi
1 dl vettä
1 rkl sokeria
1,5 rkl Dr.Oetkerin rommiaromia

Lisäksi
vadelmahilloa
tomusokerikuorrutusta

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja aromi kevyesti vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää niitä kerman kanssa vuorotellen vaahdon joukkoon. Lusikoi vuokiin ja paista 175-200 asteessa n.15 min. Kokeile kypsyys tikulla. Kun tortut ovat hitusen jäähtyneet, irrota vuoistaan ja aseta kakkukuvun alle. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna. Lisää aromi ja anna jäähtyä hieman. Kasta liemeen tortujen ns."oikea puoli" puoleenväliin saakka ja laske alustalle imeytymään kostutuspuoli ylöspäin osoittaen. Laita tortut kakkukuvun alle vetäytymään kunnes ne ovat jäähtyneet täysin. Koristele vadelmahillolla ja vesi-tomusokeri kuorrutteella. -> (sekoitin mutu-tuntumalla vedestä ja tomusta paksuhkon tahnan.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti