08 syyskuuta 2015

Japp-kakku




Törmäsin kaupassa Maraboun uutuuteen eli Japp-maitosuklaaseen, ja siitä se ajatus sitten lähti.. Japp-patukkahan on toffeeta ja kaakaomarenkia sisältävä suklaaherkku, kun taas tuo uutuus suklaalevy on tuolla patukan maulla terästettyä maitosuklaata. Reseptiä miettiessäni en lähtenyt hakemaan selkeästi patukkaa imitoivaa kakkua, vaan halusin saada toimivan jappimaisen herkkukokonaisuuden! :) Käytin kakussa yhtä lempipohjaani, jonka reseptin jaoin muutama viikko sitten stracciatellamoussekakun reseptissä. Pohja on supersuklainen, mehevä ja älyttömän helppo, sillä ainekset vain sekoitetaan nopeasti ilman mitään erillisiä vaahdotuksia tms. Pohjan päälle tuhti kerros nougat-marenkimoussea, Japp-maitosuklaamoussea ja pintaan valutetaan lopuksi suklaaganage..Ihan super hyvää, I must say! Ensin ajattelin että kakkupohjan päälle olisi tullut vielä kerros kinuskia, mutta kuohukerma loppui kesken joten skippasin sen sitten..veikkaan että se kyllä toimisi sielä välissä erittäin hyvin ja olisi myös vähän enemmän Japp-patukkaa mukaileva.. mutta makeutta kakussa oli kuitenkin sen verran, että ei harmittanut yhtään etten kinuskia sinne tehnytkään..Tässä siis ohje; joka saattaa kuulostaa työläältä mutta hyvin simppeli tehdä, trust me! :) Mousseja jäi hiukan ylimääräistä kakkuvuokieni kokoon nähden, mutta tein jäämistä lasiin pienen iltajälkkärin itselleni..(Ei siis haittaa vaikka valitset ihan hiukan isommat vuokakoot kuin tässä ohjeessa)

Pohja
2 1/4 dl gluteenittomia jauhoja (semper fin mix) Tai tavallisia
1 tl soodaa
1/2 rkl Dr.Oetkerin aitoa vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
 -> Sekoita nämä keskenään

2 1/4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
->nämä kaksi toiseen kulhoon keskenään ja päälle 
 1 1/4 dl kuumaa vettä
 ->Anna sokereiden liueta hetki ja lisää
1 dl öljyä
->sitten joukkoon käsivispilällä kevyesti sekoittaen
1,5 munaa (tahi 1 oikeesti iso tai 2 pientä)
-> lopuksi tuohon seokseen
1,5 dl maitoa ja kuiva-aine seosta vuoronperään, nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa liikaa!! Kaada leivinpaperoidulle pellille ja paista keskitasolla 175 asteessa 15-20 min. Leikkaa kaksi pyöreetä kakkupohjaa (halk.16,5 cm )


Nougat-marenkimousse
3/4 dl kuohukermaa
1 Maraboun dubbel nougat-patukka
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
3 liivatetta
1/4 dl kuohukermaa
1 rkl kaakaojauhetta
2 dl vispikermaa

Rouhi nougat patukka ja aseta kattilaan yhdessä kerman kanssa. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes nougat sulaa. Anna jäähtyä. Laita valkuaiset ja sokeri kuumutta kestävään kulhoon, vesihaudekattilan päälle. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se nipistää sormenpäätä kokeiltaessa. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes se on jäähtynyt ja muuttunut kermaiseksi, paksuksi marengiksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vaahdota vispikerma valmiiksi. Kuumenna kermatilkka, liuota pehmenneet  liivatteet siihen ja kaada liivateseos nougatiliemen joukkoon. Sekoita sitten nougat-liivateliemi ja kaakaojauho siivilöiden marengin sekaan. Kääntele lopuksi vispikerma joukkoon.


Japp-mousse
1,5 dl kuohukermaa
3 keltuaista
3/4 dl sokeria
3 liivatetta
150 g Marabou Japp-suklaata
2 dl vispikermaa

Laita liivatteet likoomaan ja rouhi suklaa kuumuutta kestävään kulhoon valmiiksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada 1/3 osa kermasta keltuais-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada tämä seos loppukerman joukkoon takaisin kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu ja pulpahtaa. Lisää kuivaksi puristellut liotetut liivatteet. Kaada kermakiisseli heti suklaarouheen päälle ja sekoittele kevyesti nostellen kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota vispikerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele suklaaseoksen joukkoon.

Suklaaganage
1 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
loraus glugoosisiirappia

Rouhi suklaa ja aseta kulhoon. Kuumenna kerma ja glugoosi kiehumispisteeseen ja kaada suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja käytä haaleana.

Päälle
35 g Japp-suklaata rouhittuna
kultahelmiä


Itse kokosin kakun niin että toinen mousse jäi "sisään".. Mikäli et jaksa kikkailla voit tehdä tekotapa 2 mukaan. Eli tässä tekotapa 1: Ensimmäinen kakkupohja asetetaan kakkupannan-> eli irtopohjavuuan reunaosa (käytin halkaisijaltaan 16,5 cm) sisään ja kaadetaan nougat-marenkimousse vuokaan, ja moussen päälle painetaan toinen kakkupohja. Tässä vaiheessa kakku laitetaan jääkaappiin tai pakastimeen hyytymään siksi aikaa, kun valmistetaan Japp-mousse. Kun täyte on valmis, otetaan kakku kylmästä, ja irroitetaan kakkupanta varovasti. Sitten asetetaan isompi kakkupanta kakun ympärille keskitetysti ja sitten vain kaadetaan Japp-mousse päälle. Jääkaappiin yöksi hyytymään ja seuraavana päivänä kakkupanta varovasti irti. Pinta siloitetaan kuumennetulla palettiveitsellä ja kakku asetetaan kylmään ganagen teon ajaksi. Kevyesti jäähtynyt ganage valutetaan päälle ja kakku koristellaan. Tekotapa 2: Kokoa kakku irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 24 cm.) Aseta ensimmäinen pohja vuuan keskelle ja kaada marenkimousse vuokaan. Aseta toinen pohjapala siihen päälle ja kaada sitten Japp-mousse. Nosta kylmään hyytymään yöksi. Irroita kakku vuuasta varovaisesti ja siloita pinta kuumalla palettiveitsellä. Nosta kylmään hetkeksi, valmista ganage ja valuta hieman jäähtyneenä kakun pintaan. Lopuksi koristele ja herkuttele.




3 kommenttia:

  1. Oi onpa ihana kakku, kaunis ja herkullisen kuuloinen ja näköinen! Rakastan noita dubbel nougat-patukoitakin yli kaiken! :D

    VastaaPoista
  2. Tätä on niin kokeiltava!! Kopioinkin heti ohjeen talteen!

    VastaaPoista
  3. Kakku on hyvä, joskin monimutkainen. Vahinko ettet laittanut ohjeeseen minkä kokoista vuokaa käytit isompana vuokana. Laitoin liian suuren ja näin ollen sisäosa jäi korkeammaksi. Pelastin tilanteen poistamalla kakun päällisen.

    VastaaPoista