27 tammikuuta 2015

Suklainen banaani-mustaherukka kääretorttu


Voi ei, nyt oli pakko taas leipoa "kevyemmät herkut" teemajakson vierestä; nimittäin kauppoihin oli tullut Arlalta mustaherukkarahka ja se oli pakko saada heti kokeiluun! :D Jotta sain sokerin karsittua minimiin, täytteeseen tuli myös banaania, jolla saa makeutta ja se on muutenkin aivan loistava makupari yhdessä mustaherukan kanssa. Rahka itsessään on valmiiksi makeaa, joten en sokeria täytteeseen enää lisännyt. (Tämä on makuasia, joten lisää makeutusta oman maun mukaan) Kokonaiset mustaherukat ja suklaahiput tuo täytteeseen kivaa suutuntumaa..

Tällä kertaa kääretorttuni ei todellakaan ole kauneimmasta päästä :D Noh, makuhan se on onneksi se pääasia!


Suklainen torttupohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1/2 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
vaniljaa myllystä

Täyte
1 prk mustaherukkarahkaa
1 banaani
2 dl vispikermaa (20 %)
(sokeria halutessa)

Dr. Oetker tummia suklaahippuja
pakaste mustaherukoita

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet siivilöiden sekaan; varovasti käännellen. Kaada leivinpaperoidulle pellille, paista 200 asteessa n.10 min ja kumoa jäähtymään. Vaahdota vispikerma. Soseuta banaani, ja sekoita sose yhdessä rahkan kanssa vispikerman joukkoon. Levitä puolet täytteestä pohjalle. Ripottele mustaherukoita ja tummia suklaahippuja päälle, ja sitten loppu täyte. Rullaa ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Sulata suklaahippuja ja koristele pinta suklaaraidoilla, banaanilastuilla ja kokonaisilla suklaahipuilla.



26 tammikuuta 2015

Yrttileipä


Uusi viikko ja uudet kujeet! Vaalea leipä ei nyt ehkä täysin mene käynnissä olevaan "kevyet herkut" teemajaksoon mutta huihai! :) Viimeviikolla päivittämäni munakasrulla sisälsi Valion yrttikermaa; jota jäi täyttestä yli. Purkin kyljessä oli leipä ohje ja päätinpä tuota sitten kokeilla.




Kermaa jäi munakasrulla ohjeesta 1,5 dl mutta lisäsin purkkiin vettä, ravistin ja sain nestettä tuon 2,5 dl. Sokerin tilalle lorautin hunajaa ja jauhoja meni 4 dl. Munakasrullasta jäänyt loppu oregano päätyi myös leipään. Kohotukset 30 min + 30 min, muotoilin yhden leivän ja jätin voitelun pois. Uunissa oli asteita tuon 200 ja ainakin 20 min paistoin. Muista tehdä pohjaan kumautustesti jos olet epävarma kypsyydestä :)



22 tammikuuta 2015

Munakasrulla jauheliha-yrttitäytteellä


 Tänään vuorossa suolaista "kevyempää hyvää"! Munakasrulla on ruokaisa ja helppo valmistaa. Lisukkeeksi vain raikasta salaattia niin tarjolla on oiva lounas tai tukevampi iltapala. Kylmänä tämä toimii hyvin myös kahvin kanssa välipalana tai coktailpalana juhlissa.


 Munakaspohja
3 rkl öljyä
1 dl jauhoja
5 dl rasvatonta maitoa
3 keltuaista
3 valkuaista
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
paljon tuoretta oreganoa hienonnettuna


Täyte
250 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1/2 paprika
1 pieni punasipuli
1 iso tuore jumboherkkusieni tai muutama pieni
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl Valio kolme yrttiä ruokakermaa (10%)
mustapippuria
suolaa
paljon tuoretta oreganosilppua

1 prk rasvatonta raejuustoa

Sekoita kattilassa öljy ja jauhot. Anna jauhojen paahtua hetki ja kaada sitten maito joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta pippurilla, suolalla ja oreganolla. Hämmennä seosta matalalla lämmöllä kunnes se sakenee.(Samaan tyyliin kuin tekisit valkokastikkeen) Nosta pois levyltä. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset hieman jäähtyneeseen maitoseokseen hyvin sekoittaen ja kääntele sen jälkeen valkuaisvaahto kevyesti joukkoon. Kaada leivinpaperoidulle pellille, paista 175 asteessa n.25 min. Pohjan paistuessa valmista täyte: Paista jauheliha, hienonnettu sipuli, kuutioitu paprika ja herkkusieniviipaleet pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattipyre, ruokakerma ja oregano;anna muhia hetki ja nosta pannu levyltä jäähtymään. Kumoa kypsä munakaspohja leivinpaperin päälle. Levitä hieman jäähtynyt jauhelihatäyte tasaisesti pohjan päälle ja lopuksi hyvin valutettu raejuusto. Rullaa leivinpaperia apuna käyttäen tiukaksi rullaksi. Nauti heti; tai ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista 200 asteisessa uunissa vielä n. 5 min, tai kunnes juusto on sulanut. Ps. Rulla on kyllä tosi hyvää myös kylmänä :)



20 tammikuuta 2015

Kevyt mansikka-mango rahkahyydykekakku


Kevyet herkut teemaviikko jatkuu....Tämä höyhenen kevyt kakku on proteeinipitoinen ja vähäsokerinen. Valmistuksessa käytin intiaanisokeria (täysruokosokeri) joka on huomattavasti valkoista käsiteltyä sokeria terveellisempää, sillä siinä on kakki vitamiinit ja kivennäisaineet tallella. Kakku ei ole kovin makea, mutta toisaalta mistä lähtien terveellinen ja kevyt on ollut verrattavissa "normaalikakkuihin" :D Mielestäni aivan ihanan raikas, hempeä kokonaisuus. Intiaanisokerin tilalla voit kyllä halutessasi käyttää tavallista- tai tomusokeria, tai steviasokeria. Valitse täytteeseen oikein kypsä mango niin hedelmä itsessään tuo täytteeseen paljon makeutta.



Pohja
2 munaa
1/2 dl intiaanisokeria
1/2 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
vaniljaa myllystä

 -kostutukseen appelsiinimehua

Sokeriliemi
1/2 dl vettä
1/2 dl intiaanisokeria
1/2 vaniljatanko

Mansikkatäyte
250 g pakastemansikoita sulatettuna
1 prk Ehrmann jogurttirahkaa
1tl Dr.Oetker vadelma-aromia
4 liivatetta
2 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua

Mangotäyte
1 kypsä mango
1 prk Ehrmann jogurttirahkaa
 1/2 tl Dr.Oetker appelsiini-aromia
4 liivatetta
2 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua

Lisäksi
3 dl vispikermaa (kevyt)

Päälle
Pakastekuivattua mansikkaa
Jogurttimansikoita

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet siivilöiden joukkoon ja kääntele lastalla varovasti. Kaada irtopohjavuokaan (20 cm) ja paista 175 asteessa n.15 min, anna jäähtyä ja kumoa vuuasta. Laita kattilaan vesi, sokeri ja vanilja. Keitä n. 10 min että seos muuttuu hieman siirappimaiseksi. Anna jäähtyä. Soseuta mansikat ja sekoita rahkan joukkoon. Makeuta seos jäähtyneellä sokeriliemellä (puolet sokeriliemen määrästä) ja lisää aromi. Liuota pehmeiksi liotetut liivatelehdet kuumaan appelsiinimehuun ja lisää hieman jäähtyneenä rahkaseokseen. Vaahdota vispikerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele siitä puolet mansikkarahkaan. Laita jäähtynyt kakkupohja isomman irtopohjavuuan pohjalle (24-26 cm),kostuta appelsiinimehulla. Aseta 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan "rinkula" pohjan päälle. Täytä se mansikkatäytteellä (Laita niin paljon kuin mahtuu; lopun mansikkatäytteen voit kaataa lopuksi mangotäytteen pintaan) ja nosta pakastimeen hetkeksi. Valmista sitten mangotäyte: Soseuta mangon hedelmäliha ja valmista samoin kuin mansikkatäyte. Ota kakku pakastimesta ja poista reunarinkula kevyesti hyytyneen mansikkatäyteen ympäriltä. Kaada mangotäyte nyt koko vuokaan niin että mansikkakerros jää sisään. Nosta jääkaappiin hyytymään väh. 5 h tai seuraavaan päivään. Irrota kakku vuuasta ja siisti reunat kuumalla lastalla tai veitsellä. Koristele pakastekuivatuilla mansikoilla. HUOM!! Voit valmistaa täytteet suoraan samaan aikaan ja kaataa vuokaan perinteisesti päällekkäin jos et jaksa kikkailla :)




18 tammikuuta 2015

Appelsiini-suklaa energiapatukat



Vuoden ensimmäinen teemajakso käynnistyy!  Kevyet herkut osiossa on reseptejä, jotka on hieman "terveellisempiä" normaalileipomuksiin verrattuna. Itse aloitin kuntokuurin ja yritän opetella syömään oikein, joten sain ajatuksen tehdä tähän vuoden alkuun pienen "terveys" jakson. Ei huolta; tämä on ohimenevää ja supersuklaisiin yms. leivonnaisten pariin päästään taas pian; mutta tämä teemajakso on myös hyvä muistutus siitä että välillä voi leipoa myös vähän kevyempiäkin herkkuja :)

Aloitetaanpa näillä helppotekoisilla energiapatukoilla. Monesti ostan raakapatukoita nopeaksi välipalaksi mutta niitä on niin helppo tehdä itse; että en taida enää niitä valmiina ostaa, vaan teen jatkossa aina itse. Makuaineiksi voi laittaa melkeinpä mitä vain, kokeilla erilaisia pähkinöitä, siemeniä..Voit myös lisätä massaan proteiinijauhetta tms.. Lisätä kaurahiutaleita tai puffattua riisiä tuomaan rouskuvuutta.. Jälleen vain mielikuvitus on rajana!! Mikä parasta; nämä on törkeän hyviä eikä näissä ole YHTÄÄN lisättyä sokeria :D


Uusia tuttavuuksia kuvassa: kookosöljy ja jauhettu appelsiini. Pitkään on ollut tuo kookosöljy ostoslistalla ja ihana tuote vaikuttaa olevan, vaikka sitä vasta näihin patukoihin olen päässyt testaamaan. Jauhettu appelsiini on myös sellainen mitä en ole koskaan ennen nähnyt joten pakkohan se oli ostaa. Maku on todella hapan (voikukkamainen) mutta täytyy tässä hieman harjoitella sen käyttöä. Näissä patukoissa se ainakin toimi tosi hyvin..


Massa (n.6 patukkaa)
150 g kuivattuja sokeroimattomia kivettömiä taateleita
100 g sokerittomia rusinoita
40 g manteleita
60 g cashewpähkinöitä
1/2 tl kuivattua appelsiinia
1,5 rkl kaakaojauhetta (sitä itteensä, ei sokerikaakaota)
1 rkl kookosöljyä
1 tl dr.oetkerin appelsiiniaromia
vaniljaa myllystä

Ensin pieni varoitusteksti!!! Älä laita kaikkia taateleita kokonaisina kerrallaan kulhoon ja surauta sauvasekoittimella. Taatelit ei hienone vaan koneesi hajoaa :D

"Soseuta" silputut taatelit ja rusinat pienissä erissä sauvasekoittimella/ monitoimikoneessa/ blenderissä yhdessä kookosöljyn ja aromin kanssa. (Seoksesta ei tule silkkisen sileää,eikä pidäkkään tulla vaan tarkoitus on saada muotoiltava massa) Jauha myös pähkinät pieneksi rouheeksi.. Sekoita taateli-rusina massaan pähkinärouhe, kaakao, kuivattu appelsiini ja muutama rouhaisu vaniljaa myllystä. Sekoita tasaiseksi massaksi ja painele levyksi leivinpaperoituun vuokaan (n.1,5 cm paksuiseksi.) Nosta jääkaappiin ja leikkaa patukoiksi.

14 tammikuuta 2015

Currykana-kukkakaali piirakka


Eilen tein lounaaksi suolaista piirakkaa. Olin miettinyt että täytyisi pitkästä aikaa tehdä jonkinlaista kanapiirasta..Olen hiljattain hurahtanut kukkakaaliin; ja sitähän usein käytetään kanan parina erilaisissa kastikkeissa ja gratiineissa yms. Nyt tämä makupari päätyi piirakkaan, jossa makea maissi, täyteläinen ja mausteinen liemi kruunaa kokonaisuuden.


Taikina (halk. 20 cm vuoka)
100 g voita (150g)
1 dl perunahiutaleita (1,5 dl)
1/2 dl vehnäleseitä (1dl)
1 3/4 dl jauhoja (pyöristettynä 2,5 dl)
1 tl suolaa (1,5 tl)
1/2 dl vettä (3/4 dl)

Huom! Voit myös valmistaa tämän perinteiseen piirakkavuokaan mutta taikina kannattaa tehdä ainakin puolitoistakertaisena, suluissa määrät. Jos teen isompaan vuokaan, piirakasta ei myöskään tule yhtä korkeaa joten paistoaika vähenee hieman.

Täyte
n.150 g kanan maustamatonta rintafilettä (tai suikaleita) ->marinoi öljy,soija ja currymauste seoksella.
n. 1 dl makeaa maissia
n. 1/2 kukkakaali (pienehköstä/keskikokoisesta mitattuna)
200 g creme fraichea
1-1,5 rkl currya (suolaton)
1- 1,5 tl chilimausteseosta
1/2 tl kurkumaa
mustapippuria
loraus soijaa
ripaus sokeria
1/2 tl suolaa
2 munaa
100 g emmentaliraastetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää pehmennyt voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja muotoile taikinapalloksi. Nosta jääkaappiin ja valmista täyte. Paista kana kypsäksi ja anna jäähtyä hetki. Irrota kukkaalista pieniä nuppuja ja keitä hyvin suolatussa vedessä  muutamia minuutteja, ei missään nimessä täysin kypsäksi. Valuta keitinvesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä. Painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille (20-22 cm halk.) ja nosta taas hetkeksi kylmään. Sekoita fraicheen mausteet ja maista. Mausteiden määrät ohjeessa ovat viitteelliset, niitä voi lisätä oman maun mukaan :) Lisää munat joukkoon. Kuutioi kana ja levitä pohjalle. Levitä sitten maissi ja asettele kukkakaalinuput. Ripottele juustoraaste tasaisesti pintaan ja kaada lopuksi liemi päälle. Hytkäytä vuokaa muutama kerta jotta täytteet tasoittuvat. Paista 200 asteessa n.40 min (30 min). Tarjoa hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kera.



12 tammikuuta 2015

Porkkana-kauraleipä

 Ja oikein hyvää alkavaa viikkoa! Kun aamiaispöydässä on itse tehtyä leipää, ei päivä voi alkaa kuin hyvin! :) Kertauksena vielä omat sääntöni siihen kuinka saa pehmeää ja kuohkeaa leipää: Vaivaus, kohotus, maltillinen jauhojen käyttö. Olen tainnut joskus aiemminkin mainita ei ole meidän mummon leipää voittanutta, ja kun vihdoin aikoinaan häneltä kysyin salaisuutta hänen herkkuleipäänsä; oli vastaus selvä: "jos leipäsi on liian tiivis; laitat liikaa jauhoja.." Siitäpä lähtien olen aina luottanut näppituntumaan! Hyvin pehmeää "löysähköä" taikinaa on hieman ehkä työläämpää leipoa, varsinkin sämpylöiksi mutta hyvä alusta, napakat otteet ja alustan jauhotus on kaiken a ja o!

(Tämän taikinan voisi hyvin myös pyöräyttää sämpylöiksi)


5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (n.30 g tuore)
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
n.9-10 dl jauhoja
1/2 dl auringonkukkaöljyä

Kuumenna vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (jos siis käytät kuivahiivaa) Sekoita kaurahiutaleet, 1 dl jauhoja ja kuivahiiva keskenään. Lisää nesteeseen ja sekoita. Lisää hunaja, porkkanaraaste ja suola. Alusta loput jauhot taikinaan muutamissa erissä, hyvin käsin vaivaten tai yleiskoneessa. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa kunnes taikina on pehmeää ja ilmavaa. Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi (n. 40 min). Kumoa kohonnut taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa hetkin. Muotoile taikina leiväksi ja nosta pitkulaiseen leipävuokaan (n.1,7 l) Anna jälleen kohota n.30 min ja paista sitten n.20-25 min. Vinkki! Kun leipää kopauttaa pohjasta ja kuuluu sellainen kumahtava ääni niin tietää että leipä (tai sämpylät) on kypsää.


09 tammikuuta 2015

Valkosuklaa-sitrus leivokset

Hyvää alkavaa viikonloppua kaikille! :) Niinkuin viime päivityksessä mainitsin; olen tässä kehitellyt muutamia suunnitelmia blogin varalle..Uuden "klassikot vol2". kategorian lisäksi luvassa on ensinnäkin facebookiin omat sivut blogille ja sen myötä mm. arvontoja/kilpailuja.. Myös erilaisia teemaviikkoja/kuukausia tulossa; ja vaikka teemat olenkin jo suunnitellut, niin otan myös aihetoiveita vastaan jos joku kaipailee jotain tiettyä! :) Ja muutenkin lukijat hyvät, jos jotain haluaisitte blogiin tulevan ( esimerkkinä vaikkapa enemmän ideoita gluteenittomiin, laktoosittomiin leivonnaisiin, isolle porukalle toteutettavia reseptejä, enemmän leivoksia, enemmän suolaisia...tai ihan mitä tahansa) niin niitä pyrin sitten järjestämää; joten hop rohkeasti yhteyttä ottamaan vaan! :)

Tämän päivän ohjeeseen.. Tämmöiset tartaletti tyyppiset leivokset on ihan mun suosikkeja..Nämä ovat saman tyyliset kuin viime vuoden puolella julkaistut mandariinileivokset. Sitrushedelmät ja valkosuklaa on mielestäni yksi parhaimpia makupareja. Halutessasi voit käyttää näiden täytteessä myös valmiiksi maustettuja rahkoja tai tuorejuustoja; ja ne ovat oikeinkin toimivia, mutta jostain syystä haluan usein tehdä kaiken alusta alkaen itse..Tämän tyylisiin leivoksiin voit laittaa täytteeksi oikeastaan mitä tahansa ja erilaisilla koristeluilla voi saada hyvinkin näyttäviä ja juhlavia leivoksia.
Vinkki! Pohjat voi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi, säilyttää tiiviisti suljetussa rasiassa ja täyttää vasta hetki ennen tarjoilua. Taikinasta voit tehdä myös kokonaisen piiraan.


MUROPOHJA
100 g voita
60 g tomusokeria
1 keltuainen
200 g jauhoja
1 rkl sitruunamehua

TÄYTE
30 g valkosuklaata

Limecurd:
3 keltuaista
1 limen kuori
0,5 dl limen mehua
1/2 sitruunan mehu
6 rkl sokeria
4 rkl voita

Sitrus-suklaatäyte
200 g kermarahkaa
1/2 limen mehu
70 g fazer sitruuna valkosuklaata
2 dl vispikermaa
tomusokeria

PÄÄLLE
vaniljarouhetta myllystä
sitruunankuori suikaleita
valkosuklaarouhetta

Muropohjat: Siivilöi tomusokeri ja jauhot kulhoon. Nypi pehmeä voi joukkoon, lisää keltuainen ja mehu. Muotoile taikinapalloksi ja nosta kelmuttetuna jääkaappiin kylmettymään. Kauli jauhoitetulla alustalle levyksi ja ota pyöreän muotin avulla kiekkoja. Painele ne muffinivuuan koloihin tai leivosvuokiin. Halutessasi voit painella taikinaa suoraan vuokiin ilman kaulinta osuutta. Paista 175 asteessa n.10-15 min. Anna jäähtyä täysin ja irrota vuuistaan.

Limecurd: Laita keltuaiset, kuori, mehu ja sokeri kattilaan. Kuumenna hiljaisella lämmöllä kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Lisää pehmeä voi lusikallinen kerrallaan ja sekoita sileäksi, kiiltäväksi tahnaksi. Anna jäähtyä.

Sulata valkosuklaa, jätä jäähtymään ja vaahdota vispikerma. Notkista kermarahka ja sekoita suklaasula joukkoon. Kääntele vispikerma joukkoon. Lisää limemehu, maista ja lisää haluttu määrä tomusokeria. (Kuten jo monesti olen sanonut, en ole kovin makean ystävä joten itse käytän melko vähän sokeria. Makuja on kuitenkin moni ja siksi suosittelen aina maistelemaan kaikkea samalla kun tekee, koskaan ei kannata sokeasti luottaa annettuun määrään)
Sulata valkosuklaa ja sivele leivospohjien sisäpinnoille. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa. Levitä pohjille 1-2 tl limecurdia ja sitten lusikoi (tai pursota) päälle täytettä. Nosta kylmettymään jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua.



05 tammikuuta 2015

Briossi sarvet


Briossit ovat monien herkkujen maasta; Ranskasta. Tämä kuohkea ja rasvainen brunssipöytien hitti sopii joko sellaisenaan kahvin kaveriksi, makean hillon/muun levitteen kanssa tarjottavaksi, sen voi täyttää kuten leivän, käyttää hampurilaisissa jne..mahdollisuuksia on monia. Itse briossitaikinasta voi tehdä niin makeita kuin suolaisiakin leivonnaisia; vain mielikuvitus on rajana. Briossin ilmavuus syntyy huolellisesta vaivaamisesta ja pitkistä kohotusajoista. Tällä kertaa tein taikinasta punaisella pestolla täytettyjä sarvia, jotka ovat hieman "kevyempi" versio croisanttien rinnalle. Täytteeksi sopisi myös tuoreet yrtit, juustot, ilmakuivattu kinkku, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit yms yms.


Briosseihin löytyy monenlaisia eri reseptejä, joissa raaka-aineiden suhteet vaihtelevat joskus aika paljonkin.. Olen nähnyt ohjeita joissa mm.voi määrä on melkein tuplat tähän reseptiin verrattuna..Tämä alla oleva resepti on mielestäni kuitenkin todella hyvä; varsinkin suolaisiin täytettäviin briosseihin tai jos haluaa tehdä briosseja hampurilaissämpylöiksi. Ohje menee näin:

Taikina
1 dl vettä
15 g hiivaa
2 munaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 dl jauhoja
120 g voita

Väliin
1/2 prk punaista pestoa

Voiteluun ja pinnalle
kananmuna
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Laita yleiskoneen kulhoon  neste, munat,sokeri ja käynnistä kone. Lisää jauhot muutamassa erässä, sitten suola ja voinokareita hiljalleen. Kun kaikki voi on sekoittunut, saa taikina vaivaantua vielä n.10 min. Peitä kulho liinalla ja kohota 1 1/2 tuntia. Ota ensin puolet taikinasta työn alle. Kauli hyvin jauhoitetulla alustalla suorakulmaiseksi levyksi (n. 10x30) Leikaa kaitale kolmiohin limittäin. (8 kpl) Levitä jokaiselle kolmiolle pestoa. Leikkaa kolmioiden leveän pään keskelle pieni lovi ja rullaa sarviksi, aloittaen leveästä päästä edeten kohti kärkeä. Ota taikinan toinen puolisko käsittelyyn ja toista kuten edellä. Nosta briossi sarvet leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota vielä 40 min. Voitele kohonneet sarvet munalla ja ripottele seesaminsiemeniä pintaan. Paista 200 asteessa 15-20 min.

03 tammikuuta 2015

Mehevät mokkakuutiot



Nämä ovat oikeastaan mokkapaloja mutta koska resepti on hieman perinteisestä poikkeava, halusin otsakkeessa kutsua näitä mokkakuutioiksi :) Olen tässä pähkäillyt mitä kaikkea kivaa tänä vuonna voisi blogiin keksiä. Paljastan nyt ensimmäisen suunnitelman; Tein uuden kategorian tunnisteisiin nimeltään klassikot vol 2.. Monesti perinteiset ja tutut reseptit/ leivonnaiset jää unholaan, koska aina pyrkii keksimään jotain ihan uutta. Päätinkin ottaa tänä vuonna klassikkoleivonnaiset käsittelyyn; lisäten ja kehitellen niihin aina jotain pientä twistiä. Esimerkiksi koko suomi leipoo ohjelmassa ollut tehtävä: uudistunut mustikkapiirakka oli yksi suosikkitehtävistäni, koska siinä sai laittaa luovuuden peliin ja tehdä "vanhasta uutta". Samankaltaisia oli ohjelmassa myös mm.prinsessakakkutehtävä ja tuulihattukakku. On totta että monet reseptit on nykyään aina jostain klassisesta leivonnaisesta muokattu, ja netistäkin löytyy paljon tuunattuja klassikkoja. Mutta ajatuksenani onkin nyt tuoda esiin omia ehdotuksia, alkuperää kuitenkin kunnioittaen. Joskus suurilla muutoksilla, ja joskus pienillä muutoksilla tehtynä.

Noniin itse ohjeeseen..Jokaisella on varmasti oma käsitys mikä on klassikko.. Mun ensimmäinen klassikko tälle vuodelle on mokkapalat. Nämä olivat ala-aste iässä niin iso hitti, että näitä tuli leivottua todella paljon!!! Täytyy tunnustaa että siitä saattaa olla reilusti yli 6 vuotta kun näitä edellisen kerran tein jopa enemmänkin..Liekö syynä juuri se, että niitä on aikoinaan syönyt ja tehnyt kyllästymiseen asti, vaiko vaan se että uudet leivonnaiset aina jyräävät vanhemmat reseptit yhä syvemmälle muistin syövereihin, who knows..Tässä niihin nyt kuitenkin resepsuunia hieman perinteisestä ohjeesta poiketen:


Taikina
1 dl vettä
1 dl fazer kaakaojauhetta
2 tl pikakahvia
ripaus suolaa
150 g voita
1 dl maitoa

3 munaa
1,5 dl muscovadosokeria
1,5 dl hienoa sokeria

5 dl jauhoja
1 tl vanilja-aromia
1,5 tl soodaa

Kuorrutus
65 g voita
1 dl vahvaa kahvia
4 dl tomusokeria
3/4 dl kaakaojauhetta

Laita vesi, voi, kaakaojauhe, pikakahvijauhe ja suola kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes voi sulaa. Ota pois levyltä ja lisää maito. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon yhteen sekoitettuja kuivia aineita ja kaakaolientä vuoron perään kevyesti lastalla nostellen. Kaada uunipellille, uuni- tai kakkuvuokaan (riippuen kuinka paksuja paloja haluat) ja paista 175 asteessa 20-35 min. Tarkkaile kypsyyttä tikulla testaten. Sulata voi kattilassa ja lisää kahvi ja kaakao. Lisää tomusokeria erissä, sekoita sileäksi ja kiiltäväksi. Kun pohja on vielä hieman lämmin, levitä ohuelti kerros kuorrutetta.(Tarkoitus on että kuorrute kostuttaa pohjan eli imeytyy) Anna sitten jäähtyä ja levitä jähmettymään alkanut kuorrute pinnalle. Ripottele pinnalle nompparelleja, suklaarouhetta, kookoshiutaleita tms. Leikkaa paloiksi kun kuorrute on jähmettynyt.


 Ensiviikolla seuraava suunnitelmapaljastus blogin varalle! :)